Forebygging av hudkreft

Hudkreft er en av de kreftformene som vi kan gjøre mye for å unngå. Siden hudkreft er noe vi kan se utenpå kroppen, er det enklere å oppdage den. Og risikofaktorene for å utvikle kreften, som hovedsakelig er UV-stråler, kan vi påvirke ved å oppholde oss mindre i solen.

 

Ved å dekke oss til med klær, unngå direkte sol mellom kl. 11 og 15 om dagen om sommeren (når solens UV-stråler er på sitt sterkeste), oppsøke skygge og regelmessig bruke solkrem, kan vi bidra til å redusere risikoen betydelig.

 

Personer med blå øyne, rødlig eller blondt hår og lys hud (gjerne fregnete), og som har vanskelig for å få farge, er de som er mest utsatt for hudkreft.

Det er spesielt viktig å passe på at barn ikke blir solbrent, da det kan påvirke deres risiko for å utvikle hudkreft senere i livet.

 

Primær forebygging handler om å hindre utvikling av sykdommen. Og når det gjelder hudkreft, dreier det seg hovedsakelig om å begrense mengden UV-stråler som huden utsettes for.

 

Vi utsettes for solstråler på ulike måter:

 

  1. For det første får vi sol på kroppen når vi er ute på solfylte dager og gjør våre hverdagslige aktiviteter.
  2. For det andre utsetter vi oss bevisst for sol ved å drive med aktiviteter eller sport utendørs.
  3. For det tredje er det mange som jobber utendørs (bønder, fiskere, badevakter, postbud, snekkere osv.), og som får mye sol på kroppen på den måten.
  4. Og sist, men ikke minst, er det mange som ligger ute, enten på stranda eller andre steder, i sola for å bli så brun som mulig.


Sekundær forebygging handler om å oppdage hudkreft så tidlig som mulig, slik at behandlingsmulighetene blir så gode som mulig. Dette innebærer blant annet å undersøke seg selv for forandringer og være bevisst risikofaktorene.